Zapraszamy do udzialu w nowym projekcie Zwązku Lekarzy Polskich stworzonym z myślą o naszych młodych członkach.  Mentoring funkcjonuje w oparciu o zindywidualizowaną relację dwóch osobowości w przestrzeni zawodowej. Mentor dzięki swojemu bogatemu doświadczeniu, sukcesom i porażkom składającym się na jego biografię, przekazuje mentee niepowtarzalną, jednostkową wiedzę.

Program mentoringowy opracowany przez PMA to projekt stworzony z myślą o członkach PMA – polskich studentach medycyny oraz lekarzach w okresie specjalizacji.

Mentor – lekarz pełniący role specjalisty lub pracownika naukowego w dziedzinie medycznej posiadający wieloletnie i zróżnicowane doświadczenie zawodowe

Mentee – student medycyny/mlody lekarz ktory poszukuje rady, wsparcia lub nowych inspiracji u bardziej doświadczonych kolegów

Dlaczego warto?

Mentoring to nie tylko dialog ale przede wszystkim przestrzeń spotkania, w której rozmowę prowadzą dwie osoby, mające różne doświadczenia zawodowe. Warunkiem jest wzajemnie zaufanie i dzielenie sie wiedzą w dobrowolny i nieprzymuszony sposób.

Korzyści programu dla mentorów

• świadomość własnej wartości i wiedzy, którą doceniają inne osoby,
  • radość z dzielenia się własnymi doświadczeniami i spostrzeżeniami,
  • rozwiniecie sieci kontaktów, które wzmacniają społeczność lekarzy,
  • doskonalenie umiejętności przekazywania wiedzy mniej doświadczonym kolegom

Korzyści programu dla mentees

• nieoceniony dostęp do wiedzy oraz doświadczeń starszego stażem lekarza, który może byc podstawą do usystematyzowania własnych oczekiwań zawodowych i przyszłej roli zawodowej,
  • lepsze zrozumienie swoich silnych i słabych stron,
  • możliwość realizacji wyznaczonych celów w oparciu o relację mentor-mentee.

Sugestie

Przykłady niektórych aspektów metoringu które mogą być warte uwagi

1. Przewodnictwo dotyczące szkolenia w danej specjalizacji i przygotowania do egzaminów.

2. Porady w wyborze kursów które warto zrobić aby wzbogacić portfolio

3. Porady jak zrobić dobry AUDIT bądź QIP w oparciu o mentora doświadczenie

4. Pomoc w zorganizowaniu Taster Days w danej specjalizacji

5. Porady i ukierunkowanie w doborze pracy naukowej, informacje o ciekawych konferencjach w danej dziedzinę, przekazanie informacji o wydarzeniach z danej specjalizacji dla młodych lekarzy.

6. Porada w organizacji czasu pracy i sprawy medyczno prawne

Założenia programu mentoringowego

Styl i format mentoringu powinien byc indywidualnie ustalony przez mentora i mentee w oparciu o potrzeby. Ponieważ więź stanowi fundament sukcesu w procesie mentoringowym, proponujemy uczestnikom aby spotkania mentor-mentee miały charakter spotkań bezpośrednich, co przekłada się na trwalszą i jednocześnie autentyczniejszą relację obojga ludzi. Jednakze w niektorych sytuacjach inne formy mentoringu z użyciem nowych technologii jak spotkania zoom moga lepiej się sprawdzić.

Aspekty formalne:

1. Udział w programie mentoringowym jest kwalifikowalny i dostepny wylacznie dla czlonkow PMA
  2. Udział w programie dla członków jest bezpłatny.
  3. Mentorem może zostać lekarz czlonek PMA cechujący się inspirującym i bogatym doświadczeniem zawodowym
  4. Doboru par mentor–mentee dokonuje PMA na podstawie określonych wytycznych jak m.in. profil oraz doświadczenie zawodowe.

.

Wszystkich członków PMA, którzy chcieliby wziąć udzial w programie prosimy o wypełnienie formularza.

Jeśli macie państwo problem z wysłaniem formularza to prosimy spróbowac użyć przegladarki Firefox lub Chrome lub wyslać wiadomość na info@polishmedicalassociation.net

.

Federacja Polskich Stowarzyszeń Studenckich w Wielkiej Brytanii jest oficjalnym partnerem w naszym programie mentoringowym.