W dniu 22 kwietnia 2023 roku w sali konferencyjnej Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie odbyło się spotkanie Związku Lekarzy Polskich z serii “Celebrating Polish Doctors Achievements in the UK”. Obecnością na spotkaniu zaszczycili nas Konsul Generalny Mateusz Stąsiek oraz Konsul Anna Tarnowska-Waszak i Konsul Tomasz Balcerowski.

Było to pierwsze spotkanie tego rodzaju, na które zaprosiliśmy wybitnych lekarzy polskich pracujących w Wielkiej Brytanii aby mieli okazje podzielić sie z członkami PMA swoimi sukcesami i osiągnięciami zawodowymi. Głównym celem tego wydarzenia jest przybliżenie społeczności polskich lekarzy w Wielkiej Brytanii.

W spotkaniu, które okazało się wyjątkowym sukcesem, uczestniczyło ponad 40 polskich lekarzy jak rownież studentów medycyny. Prezentowane zagadnienia i dyskusje im towarzyszące wzbudzały zainteresowanie obecnych. Na koniec spotkania Konsul Generalny Pan Mateusz Stąsiek wręczył lekarzom celebrytom, uczestnikom panelu dyskusyjnego, dyplomy i symboliczne nagrody w formie Red Diamond.

Po części formalnej spotkania uczestnicy zostali zaproszeni na kolacje, był czas na dalsze dyskusje, wymianę poglądów i zawieranie znajomości. Serdeczna atmosfera, która panowała podczas sobotniego popołudnia pozostanie jednym z ważnych elementów wspomnień tego dnia.

Red Diamond

Najrzadszym i najbardziej pożądanym kamieniem jest diament czerwony. Znalezienie diamentu czerwonego o rzeczywiście jednolitym, naturalnym odcieniu graniczy z cudem. Według szacunków, ilość diamentów czerwonych wynosi mniej niż 0,0001% w stosunku do wszystkich diamentów odkrytych dotychczas na świecie.

Zgodnie z systematyką kamieni fantazyjnych, diament czerwony zalicza się do kategorii IIa, czyli posiada strukturę najbliższą idealnej i nie zawiera w swoim składzie pierwiastków śladowych, które mogłyby wpływać na zakłócenia koloru.

Znalezienie tak wyjątkowego egzemplarza jest zawsze niezwykłym wydarzeniem na rynku jubilerskim.

.